Mindset

Body positivity

Zelfliefde gaat ook over body positivity. Wat alles betekent rondom het accepteren en houden van je eigen lichaam. Letterlijk vertaalt: Lichaams-positiviteit. En dat is mooi! Ontzettend veel mensen balen van zichzelf. Sommige durven zelfs niet eens in de spiegel te kijken, omdat ze hun lichaam “walgelijk” vinden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Ik vind de “body positive” beweging een mooie beweging, omdat het een ideaalbeeld van size zero onderuit haalt. In de media, en vooral op social media, zien we veel perfecte lichamen voorbij komen. Veelal bewerkt met filters en Photoshop. En dat is slecht voor ons zelfbeeld. Het beeld wordt geschetst dat als je niet aan dat ideaalbeeld voldoet, je niet goed genoeg bent. En wie bepaalt of jij goed genoeg bent? Helemaal niemand. Want jij bent al goed genoeg. Precies zoals je bent. Niemand is perfect. Ook die persoon die je denkt te zien op die ene foto niet.

Ieder lichaam is goed.

De illusie
Kijk eens naar de bovenstaande foto. Beide foto’s ben ik. Beide foto’s zijn op dezelfde dag nog geen 5 minuten van elkaar gemaakt. De locatie is hetzelfde, de outfit is hetzelfde, ik ben hetzelfde. Wat er anders is: lichtinval, houding en de hoogte waarop mijn broek is opgetrokken. Nee, mijn buik is niet strak, al wek ik wel de illusie op de eerste foto. Heb ik mazzel gehad? Nee, ik heb gewoon kei hard gewerkt voor dit lichaam en ik heb iets minder gegeten dan ik gemiddeld verbrandde. En dan is dit het resultaat. Waarom ik dit laat zien?

1. Geloof de online illusie niet. Je ziet nooit het gehele plaatje.
2. Je weet vaak niet wat de persoon heeft gedaan om dit te bereiken.
3. Het plaatje is een momentopname, vaak het perfecte moment (als dat al bestaat).

Leuk dat body positivity, maar ik voel het niet.

Is de bovenstaande uitspraak of gedachten er één van jou? Niet zo gek, heel veel mensen hebben dat. We willen wel gelukkig zijn met ons lichaam, maar aan de andere kant willen we toch wel graag wat veranderen. Dus wat doe je als je het gewoonweg niet voelt? Dat je graag ‘body positive’ wilt zijn, maar niet kunt genieten van je spiegelbeeld?
Eigenlijk is er maar één oplossing: aan jezelf werken. Je kunt daarbij de focus leggen op:

1. ... je mindset. Oftewel je gaat je gedachten veranderen. Op deze manier leer je de situatie accepteren. Vervolgens leer je van je spiegelbeeld te genieten en van je lichaam te houden.
2. ... je lichaam. De tweede optie is dat je aan je lichaam gaat werken. Je accepteert je lichaam zoals deze nu is, inclusief al zijn onvolmaaktheden. Vervolgens maak je een doel en plan. Daarna ga je over op actie. Gaandeweg als je lichaam verandert, verandert je gedachten mee.

Welke route je ook kiest, beide is prima. Het doel is dat jij uiteindelijk weer gaat genieten van je lichaam. En of dat komt omdat je elke ochtend voor de spiegel tegen jezelf zegt dat je mooi bent of omdat je bewust jouw lichaam mooier maakt met je eigen gedrag, maakt niet uit. Als het einddoel maar Body Positivity is!! Natuurlijk kun je ook een combinatie van beide manieren gebruiken.

Mijn proces naar body positivity
Voor mij werkte de eerste route echt niet. Ik heb het geprobeerd. Ieder mens is anders, voor jou werkt het misschien wel, maar ik werd er echt niet gelukkig van. Ik droeg ruim 10 kg te veel aan vet mee (ik ben 165 cm en woog 80 kg). Ik zorgde gewoon niet goed voor mezelf en rekende mijn lichaam daarop af. Ik stond altijd voor de spiegel in mijn vetrollen te knijpen, ze weg te duwen, ze strak te trekken, om te kijken hoe ik eruit zou zien als ik slanker was. Toen ik ook aan mijn gezondheid en conditie merkte dat ik niet goed bezig was, heb ik een omslag kunnen maken en ben ik aan mezelf gaan werken.

Dat was niet makkelijk. Zeker de eerste periode was alles zwaar en was ik vooral boos op mezelf. Boos, omdat dingen niet gingen zoals ik wilde dat ze gingen. Mijn conditie was om te janken en ik viel helemaal niet veel af in gewicht. Gelukkig had ik een trainer aan mijn zijden die mij hier doorheen sleepte en wel in mij geloofde. Ik gaf niet op. En toen kwam dat moment dat ik zag dat ik veranderde. Mijn trainer zei steeds: “Als jij door zet en consistent blijft, dan gaat het sowieso lukken!” Hij had gelijk. Met zijn steun en kennis en mijn doorzettingsvermogen en wil om te veranderen is het me gelukt om ruim 10 kg vet kwijt te raken. En nog ver voordat ik dat doel haalde was ik al zo trots en blij. Blij met mezelf en mijn lichaam. Want dit fantastische lichaam kan alles bereiken! Wat een geweldig lichaam heb ik. Datzelfde lichaam dat jij ook hebt, dat lichaam waar jij mee geboren bent. Misschien niet in de beste vorm zoals jij dat zou willen, maar wel iets dat jij kunt bereiken als jij echt wilt en daar 100% voor wilt werken!

Voorheen stond ik uren voor mijn kledingkast omdat ik niet wist wat ik moest aantrekken. Tegenwoordig kost aankleden vaak net zo veel tijd, omdat ik mezelf niet voor die spiegel weg kan krijgen. Ik geniet van elke seconde dat ik naar mezelf kijk. Ik geniet van wat ik bereikt heb. Inmiddels staat mijn telefoon vol met selfies waarop ik naar mezelf lach in de spiegel. Zelfs in mijn bikini. Kun je het je voorstellen? Dat je voor de spiegel staat en blij bent met jezelf? Dat gevoel heeft niets te maken met hoe slank je werkelijk bent, maar alles met wat je tegen jezelf zegt.

Ik moet bekennen dat de bovenstaande foto al weer van een aantal maanden geleden is. En dat mijn huidige lichaam iets verandert is doordat ik mijn sport iets heb terug moeten schroeven door een blessure. Maar dat maakt me niet minder trots en blij. Ik heb nog steeds datzelfde fantastische lichaam dat ik kan vormen zoals dat voor mij wenselijk en realistisch is.

Ik geniet nu van mijn spiegelbeeld, zelfs in bikini.

Werk aan je zelfbeeld
Heb jij problemen met jouw zelfbeeld? Dan heb je wat werk te verrichten! Begin met het stellen van een doel. Dat kan een mindset zijn, een fysiek doel of juist een sportprestatie. Je hebt de grootste kans op het behalen van een positieve mindset als je tegelijk werkt aan die mindset en aan jouw lichaam. Enkele voorbeelden:

- Je beoordeelt jezelf als lui en inactief. Wellicht is een prestatie doel een goed idee voor je. Kies een bewegingsvorm die je leuk vindt. Dat kan heel eenvoudig zijn: wandelen. Merk je dat je nog geen 5 km kan wandelen zonder buiten adem te zijn? Je plan kan zijn om twee tot drie keer in de week een rondje te gaan wandelen. Begin met een kwartier en bouw dit op. Steeds sneller, steeds een stukje verder. Binnen een aantal weken merk je dat je conditie verbetert is en dat jouw lichaam zich aanpast aan jouw gedrag. Gaat dat zo snel? Ja, dat gaat zo snel. En voor je het weet wandel je met gemak die 5 km. Wie was er lui?

- Je beoordeelt je lichaam als slap. Start met een vorm van krachttraining. Kies een vorm die je leuk vindt. Dat kan thuis zijn met behulp van online workout video’s of wordt lid van een club en ga fitnessen of doe mee aan groepslessen. Als je dit gemiddeld twee keer per week doet, zal je na zes tot acht weken al kunnen merken dat je lichaam sterker en gestroomlijnder wordt.

- Je beoordeelt jezelf als dik. Is dat werkelijk waar? Ben je echt dik of zit dat in je hoofd? Wat zeggen de cijfers? Is je gezondheid in gevaar? Kom in beweging en zorg dat je gezonder eet en als je te veel eet dat je minder gaat eten. Het is vrij lastig een advies te geven als je niet de exacte situatie weet. Daarom raad ik je aan om een coach of trainer in je omgeving te zoeken, die met jou kan bepalen hoe je aan jezelf zou kunnen werken.

- En misschien kom je wel tot de conclusie dat je best tevreden bent met je lichaam, maar dat nog niet zo voelt. Misschien omdat je onzeker bent of het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent. In dat geval is er vooral werk aan je mindset nodig. Ook hier zou ik aan raden om gewoon in actie te komen. Wat doe je nu niet, wat je wel zou doen als je meer zelfvertrouwen had? Misschien een bepaalde kledingstijl dragen? Probeer het gewoon een dagje of een halve dag. Wat doet het met je? Is het echt zo erg als dat je dacht? En ook hier zou je een coach in kunnen schakelen die je op weg helpt als je er niet uitkomt.

De gedachten “ik ben het niet waard” is niet echt.

Wat een goed zelfbeeld je kan opleveren

- Als jij meer zelfverzekerd bent, zul je dat ook uitstralen. Andere gaan dat zien en zullen je complementeren. Je doet het niet voor de ander, maar die complimentjes helpen je wel. Je goed voelen zorgt er automatisch voor dat je er ook goed uitziet.

- Doordat je je goed voelt is de kans ook groter dat je beter voor jezelf gaat zorgen. Je luistert beter naar je lichaam. Beweegt meer, neemt op tijd rust en eet goed. Bovendien zorg je meestal ook beter voor je uiterlijk.

- Je gaat meer dingen doen die je leuk vindt. Het leven wordt daardoor ook leuker. Je geniet meer en zal meer geluk ervaren.

Al met al een win-win situatie. Er is geen enkele reden om vandaag niet te leren meer van jezelf te houden. Ieder beetje zelfliefde zal je meer levensvreugde opleveren. Start vandaag nog aan een doel en het maken van een plan. Kom je er niet uit? Schakel hulp in van een coach.

Ben jij al body positive? Kijk dan hoe jij jouw leven op een andere manier iets gelukkiger kunt maken. Of lees verder op de blog.

neem contact op