Mindset

De magische pil

Wat als morgen alles perfect zou zijn?

Iedereen die ooit heeft gedroomd van een ander/beter leven, heeft zich deze situatie voor de geest gehaald. Je neemt simpelweg een pil in en de volgende dag is alles perfect!
Wat als ik morgen opsta met een droomlichaam? Wat als ik morgen niet meer onzeker zou zijn?
Nou ik kan je precies vertellen wat er gebeurt: binnen een korte periode zit je precies weer op het punt waar je nu zit. Negatief? Nee hoor, realistisch. In deze blog leg ik je precies uit waarom dat is en hoe je zelf op het juiste eindstation komt, zonder magische pil.

De magische pil

Het is laat in de avond. Hij ligt al klaar naast je bed. De magische pil. Te wachten op een mega metamorfose! Een compleet nieuwe start, jouw perfecte leven. Je denkt nog even terug aan alle jaren worstelen met je onzekerheden en de niet ideale situatie. Het is tijd om afscheid te nemen en een enorme stap vooruit te maken naar het ideale leven met deze magische pil. Je pakt een grote slok water en stopt de pil in je mond. Dag suf leven, hallo nieuwe ik. Je kruipt lekker onder de deken en valt in slaap met de gedachten dat morgen alles anders zal zijn, morgen is alles perfect!!

De volgende morgen als je wakker wordt voel je het verschil meteen: je hebt energie, je hebt zin in de dag, je lijf voelt anders, strakker, slanker… Je springt uit bed! Yes!! De pil heeft zijn werk gedaan. Het leven is perfect! Je staat voor de spiegel en kijkt naar jezelf. Alles waar je zo lang op gehoopt had is werkelijkheid geworden. Je voelt je goed, je ziet er fantastisch uit. Niets staat je nog in de weg. Op naar een nieuw leven.

Oké en nu? De eerste onzekerheid slaat toe. “Is dit echt voor altijd, moet ik hier nog iets voor doen of blijft het zo. Ach joh, kan mij het wat schelen, ik voel me fantastisch!”
En zo blijf je je ook de komende tijd voelen, maar langzaamaan merk je dat je terug valt in je oude leven. De energie die je had op dag 1 is toch weer wat minder geworden. Het lijkt ook wel of je lichaam minder strak en slank is als op de dag. Is dat ook zo of lijkt het maar? De onzekerheid laat je twijfelen. Vertrouwend op de magische pil, stop je je onzekerheid weg en gaat door waarmee je bezig was.

Maar naarmate de tijd verstrijkt merk je dat je toch echt weer in je oude leven bent gekomen. Dezelfde dagelijkse sleur en routine, je lijf is weer terug bij af of in je gedachten lijkt het wel erger, omdat je het eigenlijk niet meer zo goed weet. En nu? Wat een stom leven, het heeft toch allemaal geen zin. Ik blijf de rest van mijn leven dik, saai, onzeker, etc. Die magische pil werkt niet. En eigenlijk weet je niet zo goed waarom, want het leek allemaal zo mooi…

Waarom de magische pil niet werkt

De magische pil werkt niet. Nu niet, morgen niet, nooit niet. Magische pillen bestaan ook niet. Jammer? Nee helemaal niet, want als ze er wel zouden zijn, zouden ze niet werken zoals beschreven in het bovenstaande voorbeeld. Iets werkt pas als alles optimaal is. In het geval van jouw leven, moet jouw gedrag ook mee veranderen. Vaak denken we dat het eindstation het doel is, maar eigenlijk is de weg er naar toe en de situatie op dat punt veel belangrijk dan het einddoel.

De reden waarom snelle oplossingen niet werken, wat je dus ook ziet bij (crash) diëten, is omdat je vrij weinig leert en daardoor niet verandert in je gedrag. Hetzelfde als je hebt leren fietsen met vallen en opstaan, zul je ook naar een ideaal leven/lichaam moeten toe werken.
Het doel dat we willen behalen hebben we vaak duidelijk voor ogen. Dat kan een x aantal kilo afvallen zijn, gespierder worden, zelfverzekerder zijn, een positief zelfbeeld, etc. Vervolgens maken we een plan om dat te behalen. Dat kan zijn door een dieet te volgen, als een malle te gaan sporten, een cursus te volgen, affirmaties uit te voeren, enzovoort. En hoe sneller hoe beter! Althans dat is wat we willen en wat we verwachten. En als we het doel behalen (als dat al lukt), wat dan? Nou niets, gewoon weer terug waar we waren toch? En precies daar zit de fout. Bij het stellen van een doel en een plan, zouden we ons ook bezig moeten houden met de nieuwe situatie. Stel je wilt 10 kg afvallen en dat is realistisch en haalbaar, dan is de volgende vraag: “stel dat je 10 kg bent afgevallen, wat doe je dan (voeding, beweging, ontspanning, zelfbeeld) omdat in stand te houden?”

Deze laatste vraag is enorm belangrijk. Wat mij betreft zo belangrijk, dat je zelfs het gehele proces om kunt draaien!

Vertel me hoe het wel kan!!

Stel, je wilt afvallen en nu zit je regelmatig in de avond met chips en chocolade op de bank, waardoor het niet lukt. Verwacht je dan, dat als je eenmaal bent afgevallen, dat je dan nog wel met chips en chocolade op de bank kunt zitten een paar keer in de week? Ik hoop niet dat je dat verwacht, want dan moet je iets doen aan het beeld dat je hebt bij jouw nieuwe lichaam.
Het gedrag wat je nu hebt, houdt jouw huidige situatie in stand. Als jij een nieuwe situatie wilt, zal je nieuw gedrag moeten gaan aanleren. En daar begin je nu mee. Meteen als je een doel hebt gesteld en als je bezig bent dat doel te bereiken. Dat nieuwe gedrag is blijvend en je gaat niet meer terug naar je oude gedrag. En natuurlijk kun je ook als je afgevallen bent nog weleens chips of chocolade eten, maar niet meer meerdere keren in de week ongeremde porties!

Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg.

Mijn advies is om de nieuwe situatie zo compleet mogelijk uit te schrijven. Welk gedrag heb je nu? Waarom doe je dat? Welk gedrag zou je eigenlijk willen in deze situatie, zodat toch je onderliggende behoeftes voorzien worden? Want laten we eerlijk wezen, zelden is de oplossing van een probleem “eten”. Wat zou je willen voor de nieuwe situatie?

Als jij graag een fitgirl wilt zijn, dan start je vandaag met leven als een fitgirl. Niet morgen, vandaag! En dan zul je zien, dat als je lang genoeg volhoudt, jij geheel automatisch door je nieuwe gedrag, die fitgirl zult zijn en je ook zo zult voelen.

**Iemand langs de zijlijn**

Vind je het lastig om de nieuwe situatie uit te werken? Weet je niet exact wat je ideale situatie zou zijn? Vind je het moeilijk te bepalen welk huidige gedrag jouw huidige situatie in stand houdt? Of wil je gewoon iemand langs de zijlijn hebben die je support en ondersteunt bij alles wat nodig is om jouw ideale leven te creëren? Schakel hulp in van een gespecialiseerde coach. Woon je in de omgeving van Rotterdam? Neem contact op voor informatie en beschikbaarheid van mijn steun en support als jouw coach. Of lees meer over mij.

Liever meteen zelf aan de slag? Vind meer inspiratie en onderwerpen op de blog en bij de gelukmakers voor een Gewoon Gelukkiger leven.

neem contact op