Voeding

Gezonde voeding

Er is al zo ontzettend veel geschreven over voeding. Veelal gaat het over slecht en goed. Maar eigenlijk is het niet zo zwart-wit. Want wat slecht is voor het lichaam, kan soms ook gewoon heel goed zijn voor je geest. Dat zal ik verder toelichten: van gefrituurde voeding weten we dat het niet zo goed voor het lichaam is, maar om nooit meer gefrituurd voedsel te eten kan een enorme kwelling zijn. Want als je iets heel lekker vindt en jij het jezelf altijd blijft ontzeggen, ga je dat niet volhouden. Soms is het gewoon goed voor je geest/mindset/gemoedsrust om iets lekkers te pakken. Vandaar dat ik graag de 80/20 regel hanteer. Als je in 80% van de tijd gezond eet, kun je in 20% van de tijd dingen eten die niets toevoegen aan je gezondheid, maar die je wel lekker vindt.

Maar wat is precies gezonde voeding? Want daarover verschillen de meningen behoorlijk. Gezonde voeding is voeding zoals de natuur het bedoelt heeft. Voeding die niet tot nauwelijks bewerkt is. Heel simpel, deze voeding vind je op de versafdelingen bij de supermarkt: groenten, fruit, vlees, vis, noten, eieren, beetje granen en een beetje zuivel in de vorm van roomboter, kaas, kwark of yoghurt. En die laatste twee groepen (granen en zuivel) alleen als je daar tegen kunt. Want voor veel mensen leveren deze producten problemen op voor de spijsvertering. Als je in 80% van de tijd deze dingen eet zit je wat mij betreft goed als het gaat over gezonde voeding.

Het is verstandig om goed op te blijven letten wat je in jouw winkelmandje stopt, want bij veel voedingsmiddelen is meer geknutseld dan we denken. Neem bijvoorbeeld de vleeswaren. Vlees is goed toch? Ja tot op een zekere hoogte. Vleeswaren is zo bewerkt dat het veel stoffen bevat die op de lange termijn een verhoogd risico op kanker kunnen geven. Daarnaast is niet iedere vleessoort hetzelfde en kan het lichaam niet iedere vleessoort goed verteren. Roodvlees zoals rund en varken kost voor het lichaam meer tijd en energie om te verteren en kan een enorme belasting zijn voor je spijsvertering. Kip en vis zijn veel lichter verteerbaar en je lichaam heeft vaak minder moeite met het verteren van deze producten. Bovendien heeft je lichaam genoeg aan een kleine hoeveelheid dierlijke producten. Uiteraard is dat ook persoonsgebonden.

Als je in 80% van de tijd gezond eet, kun je in 20% van de tijd dingen eten die niets toevoegen aan je gezondheid.

Er zijn op het gebied van voeding heel veel haken en ogen. En soms is het enorm lastig om te bepalen of een product gezond is of niet. Als regel zou je kunnen stellen dat ieder product met vijf of meer ingrediënten te veel bewerkt is. Bijvoorbeeld: als een banaan een etiket zou hebben zou er op staan: "ingrediënten: banaan". En dit geldt voor (bijna) alle producten die vallen onder de volgende groepen: groenten, fruit, vlees, vis en noten. Maar blijf opletten en lees de etiketten!

Denk verder dan alleen de hoofd ingrediënten van een maaltijd. Maak je bijvoorbeeld een lekkere pasta met kip, veel groenten en een beetje gekookte pasta en je gooit daar vervolgens een kant-en-klare saus overheen met allerlei smaakstoffen en nog erger smaakversterkers… tja, je zal ongetwijfeld goed bezig zijn. Besef je dat er ook winst te behalen valt op de pakjes en zakjes die je toevoegt aan je gerechten. Zelf kruiden en zelf sauzen maken is altijd beter! Het internet staat vol met simpele gerechten gebaseerd op echte ingrediënten met echte kruiden en zelf gemaakte sauzen. Als je eenmaal gewend bent aan de smaak van echte kruiden, wil je nooit meer zo’n kruidenmix door je gerecht roeren. En als je weet wat je doet, hoeft het zelf op smaak brengen van je gerecht niet meer tijd te kosten.  

Vind de juiste balans tussen gezond en lekker. Een balans die bij jou past!

Een gezond eetpatroon aanleren doe je niet in één dag. Ook niet in één week. Verandering is niet altijd makkelijk en persoonlijke hulp kan je net wat verder helpen. In dit geval zou je met de juiste coaching een gezond eetpatroon kunnen ontwikkelen. Niet een eetpatroon uit een boekje wat je na een paar weken weer opgeeft, omdat het te ingewikkeld is of niet bij je past. Maar een eetpatroon dat speciaal is afgestemd op jouw behoeften en jouw gezinssituatie. Wil je daar hulp bij? Neem contact op voor persoonlijk advies.

Lees meer over beweging, voeding, plezier, ontspanning en positief denken.
Schakel persoonlijke hulp in bij het creëren van meer geluk in jouw leven.

neem contact op