Voeding

Snel afvallen

De meeste mensen met overgewicht willen graag slanker en strakker zijn. Wat gelijk staat aan minder vet en meer spiermassa. Om dit te bereiken zul je vet moeten verliezen. Vetverlies en afvallen zijn twee verschillende dingen, omdat je lichaam uit meer bestaat dan alleen vet. Naast vet bestaat het lichaam ook uit spieren, organen en botten. Het is uiteraard niet de bedoeling om bij het afvallen botten en organen te verliezen, in principe gebeurt dat ook niet (althans niet in aantallen, je botdichtheid kan wel afnemen, maar dat is een ander verhaal). Wat je tijdens het afvallen kunt verliezen is je spier- en vetmassa. Voor spieren geldt niet het aantal spieren, maar de grootte van de spieren ;). Bij ieder crashdieet verlies je vet- en spiermassa.

Crash diëten: “de snelle oplossing”
Een crashdieet is een dieet waarbij je zo weinig calorieën eet en drinkt dat je lichaam grote hoeveelheden energie uit je huidige lichaam moet halen om te kunnen overleven. De ideale manier om in korte tijd flink wat kilo’s af te vallen. Maar wat verlies je precies? Natuurlijk verlies je vet, maar ook spieren en vocht. En op de korte termijn gaat het vooral om veel vocht, omdat je niet in een paar dagen 2 kg vet of spieren kwijt kunt raken. Houd je het crashdieet een aantal weken vol, dan kun je zeker mooie resultaten behalen als het gaat om afvallen, maar wat doe je daarna?

Crashdiëten zijn niet voor de lange termijn. Vanuit ons oerinstinct is het onmogelijk om voor een lange periode in een groot calorietekort te blijven (eetstoornissen uitgezonderd). Bovendien kom je op een punt dat je eigenlijk best tevreden bent en je jouw oude normale eetpatroon weer wilt oppakken. En daar gaat het mis. Want is jouw oude eetpatroon wel afgestemd op jouw nieuwe lichaam? Bevat het wel de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en calorieën? Of past het oude patroon beter bij de oude jij? Meestal is je lichaam wel veranderd, maar de rest niet. En dat kan ook eigenlijk niet in zo’n korte tijd. Gedrag- en patroonverandering kost veel tijd, maanden, soms zelfs jaren. En je zal altijd moeten blijven waken, want die oude verleidelijke gewoontes zijn zo weer opgepakt.

Even terug naar je nieuwe lichaam dat is afgevallen met een crashdieet. Wat ben je kwijt? 8 kilogram in 8 weken? Die 8 kilogram is een optelsom van vet, vocht en spiermassa. Die spiermassa krijg je niet zomaar terug als je daar niets voor doet. Het vocht heb je in een paar dagen weer aangevuld en als je zorgt dat je meer eet dan je verbrandt, dan heb je je vetmassa ook sneller aangevuld dan je wenst. Personen die afvallen en blijvend resultaat houden met crashdiëten zullen regelmatig moeten blijven crashen met hun eetpatroon om het slanke lichaam te behouden. Het wel bekende jojoën. Daarbij kan het gewicht schommelen met een paar kilogram, of zelfs met tientallen kilogrammen tegelijk. Dit is een keuze. Het kan, geen goed of fout, zolang het jouw keuze is. Er zijn genoeg mensen die dit doen, maar word jij hier gelukkig van? En geeft dit het gewenste resultaat dat je voor ogen had?

Gedragsverandering kost tijd. Snelle oplossingen bestaan niet voor de lange termijn.

Met een crashdieet lever je in op spiermassa. Dit betekent, dat je lichaam in rust minder calorieën verbruikt dan voorheen. Je lichaam heeft minder calorieën nodig om te overleven. Oftewel, je moet steeds minder gaan eten om daadwerkelijk slank te blijven. Een hele opgave als je dat niet gewend bent. Als je jaren lang in een jojoleefstijl blijft hangen, kun je behoorlijk inleveren op spiermassa, mits je niet of te eenzijdig sport. Op deze manier wordt het steeds lastiger om op gewicht te blijven en af te vallen.

Als je te weinig eet heeft dit ook effect op de spijsvertering. Deze zal op een langzamer tempo gaan werken. Dit heeft weer effect op je hormoonhuishouding. Om te voorkomen dat je te weinig eet, kun je kiezen voor grote volumes met een lagere caloriewaarde. Oftewel lekker veel groente eten. Op deze manier houd je de verbranding in je lichaam hoog. Maar als je het echt goed wilt doen, dan kies je voor de lange termijn. Een voedingspatroon waarbij je lichaam voorzien wordt in de behoeften en je toch op een gezonde manier vet kunt verliezen. Niet voor even, maar voor de rest van je leven ;).

Met een gezond voedingspatroon kun je afvallen en slank blijven voor de rest van je leven!

De theorie van vetverlies
Om af te vallen is er eigenlijk maar één regel: voor een langere periode meer calorieën verbranden dan je eet of drinkt. En dan op een dusdanige manier dat je niet aan het crashen bent. Dus geen crashdiëten van 1200 kcal (of minder) per dag. Een calorietekort kun je op twee manieren creëren:

1. Minder calorieën eten.
2. Meer calorieën verbruiken.

Als je kiest voor beide manieren tegelijk, dan zul je het snelst resultaat behalen. Je wordt niet alleen slanker, maar ook strakker, meer gestroomlijnder. Bovendien zorg je met de juiste beweging voor het behoud van spiermassa.

Als je blijvend resultaat wilt hebben, zonder jojo-effect, zul je jouw leefstijl moeten aanpassen. Een leefstijl die past bij het lichaam en de levenswijze die je graag zou willen. Een leefstijl die past bij jou. Ik kan uren in de sportschool staan, ik vind dat fantastisch. Ik weet dat ik een uitzondering ben en ik kan je vertellen dat jij dat ook helemaal niet hoeft. Sterker nog, ik raad het zelfs af als je dat niet wilt. Want iets tegen je zin in doen, dat is geen keuze voor de lange termijn. Dat is een crashkeuze. Het is de bedoeling dat je op een manier gaat leven die jij graag wilt en waarmee jij het doel behaalt dat je graag wilt.

Jij bepaalt wat jij wel en niet eet. Creëer zelf jouw ideale voedingspatroon.

Begin vandaag met het aanleren van een gezond voedingspatroon. Begin vandaag met gedragsverandering. Hoe graag je op dit moment ook wilt dat het ineens allemaal goed gaat, onthoud "hardlopers zijn doodlopers". Oftewel als je te hard van start gaat, is de kans groter dat je het niet volhoudt. Zeker als je keuzes gaat maken die niet voor een lange periode zijn vol te houden en niet bij jou passen.

Lees hier meer over het veranderen van je voedingspatroon en over gezond afvallen. Wil je liever persoonlijke hulp en advies? Neem contact op voor persoonlijk advies.

Lees meer over beweging, voeding, plezier, ontspanning en positief denken.
Schakel persoonlijke hulp in bij het creëren van meer geluk in jouw leven.

neem contact op