Mindset

Als veranderen niet lijkt te lukken

Herken je dat, dat je al jaren iets probeert, bijvoorbeeld succesvol afvallen en slank blijven of een bepaald fysiek te behalen met sporten, en het lukt je niet. Het lukt niet om het vol te houden. Voor je gevoel val je iedere keer weer terug in je oude patronen. En elke keer probeer je weer wat nieuws, wellicht wat strenger, andere motivatie, andere hulpmiddelen, enzovoort, en toch kom je niet waar je wilt. Lees dan verder.

Waarom behaal ik mijn doelen niet?

Zodra we iets willen veranderen en doelen stellen, gevolgd door een plan, lijkt het alsof dat doel onhaalbaar is. En hoe hard je ook werkt, je lijkt er maar niet te komen. Ben je echt zo fout bezig? Saboteer je jezelf, bewust of onbewust? Of is het doel gewoon helemaal niet realistisch? Wat doe je fout?

Ik doe zo mijn best, maar ik lijk niet verder te komen

Zodra je aan iets begint en er verandering optreedt, merk je dat misschien kort op, om vervolgens weer als een malle verder te gaan. Op één of andere manier stel je je doel ongemerkt elke keer bij. En of je nu verder komt of niet, je lijkt het niet eens op te merken, omdat je voor je gevoel geen steek vooruit komt. Vaak als het gaat over afvallen of het opbouwen van spiermassa, lijkt er geen eind te komen aan het proces. En dat is ook zo. Maar zelden kom je aan op jouw einddoel. Nog voordat je het doel behaalt hebt, heb je de grenzen al verlegd. Je wilt 5 kilo afvallen. Bij 4 kilo gewichtsverlies heb je al bedacht dat die 5 kilo eigenlijk te weinig was en je beter 8 kilo kunt afvallen. Je hebt er al 4 verloren en ondanks dat je bijna je doel behaalt had, ben je ineens nog maar op de helft. Voor vele is het nooit echt goed genoeg, wat neerkomt op het altijd maar bijstellen van je doel en uiteindelijk op het stellen van een onhaalbaar doel.

Heb je echt geen vooruitgang geboekt of denk je dat?

Dit is één van de redenen waarom feedback zo belangrijk is, net als het vieren van het behalen van je vooropgestelde doelen. Zeker als je individueel dit soort processen aangaat, is het lastig het overzicht te houden. Lastig maar zeker niet onmogelijk. Zit je in een vicieuze cirkel waarbij je elke keer denkt dat je niet verder komt? Lees dan verder.

Neem eens de tijd voor een evaluatie. Kijk eens terug naar jouw situatie van 5 en 2 jaar geleden. Waar stond je toen? Wat was er toen anders? Hoe voelde je je toen? Wat dacht je toen? Wat deed je toen? Hoe zag je er toen uit?
Kun je nog steeds met overtuiging zeggen dat je geen steek vooruit bent gekomen? Als het antwoord hierop “ja” is, dan is er duidelijk iets mis met het plan en wellicht het doel. In dat geval zou ik je adviseren om hulp in te schakelen van een deskundige (coach, diëtist, trainer).

Schakel hulp in als je er zelf niet uitkomt

Kom je tot de conclusie dat je wel degelijk vooruit bent gegaan ten opzichten van een aantal jaren geleden? Vier dan de stappen die je gezet hebt. Wees dankbaar en trots op hetgeen dat je bereikt hebt. Quick fix bestaat niet als het gaat over verandering. Accepteer dat het proces langzaam gaat en wellicht dus langzamer dan je had verwacht. Maar dat is oké. Zolang je vooruit komt, ben je goed bezig. Bedenk ook dat snelle verandering vaak niet blijvend is. Langzame veranderingen zijn voor de lange termijn. Houd je daar aan vast. Blijf consistent en de veranderingen zullen komen, hoe langzaam ook.

Ben trots op jezelf en blijf bij je plan. De veranderingen komen vanzelf.

Ben je klaar voor verandering en wil je zelf aan de slag? Lees dan hier verder. Ben je klaar met al je pogingen en ben je toe aan echte veranderingen en hulp van een trainer/coach? Neem contact op voor meer informatie.

Lees meer over afvallen, gezonde voeding, positief denken of lees hier verder over coaching.

neem contact op